اگر شما خانمی هستید که به سلامتی و چکاپ های سالانه خود اهمیت زیادی قائل می شوید، چرا خود آزمایی پستان را در صدر این لیست قرار نمی دهید؟!
خودآزمایی پستان یکی از مهمترین تست هایی می باشد که می تواند دریچه ای به سوی تشخیص فوری سرطان پستان باز کند. سرطان پستان متاسفانه یکی از شایع ترین سرطان ها در میان بانوان محسوب می شود؛ بنابراین تشخیص به موقع و اقدام به درمان سریع توده ها کلید مهار آن است. برای آموزش دقیق تر از نحوه انجام تست؛ می توانید از طریق مشاوره آنلاین مامایی اقدام نمایید.
🔶️ خودآزمایی پستان در واقع برای چک و آگاهی از سینه، معاینهای است که خودتان می توانید روی سینههایتان در منزل انجام دهید. برای اینکه آگاهی بیشتری نسبت به سینههای خود پیدا کنید، در این تست روبروی آینه می ایستید و می توانید با استفاده از چشم و دستهایتان، هر گونه تغییر در ظاهر و احساس آنها را بررسی میکنید.
🔶️ اگر متوجه تغییرات جدیدی در سینه خود شدید، در این مورد با پزشک خود صحبت کنید. اگرچه اکثر تغییرات سینه که در معاینه خود برای آگاهی از سینه تشخیص داده میشوند، خوشخیم هستند، اما برخی تغییرات ممکن است نشاندهندهی مشکلی جدیتر، مانند سرطان سینه باشند.
🔶️ اکثر سازمانهای پزشکی، معاینه سینه به صورت ماهانه را به عنوان بخشی از غربالگری سرطان سینه توصیه نمیکنند. دلیل آن این است که معاینه سینه توسط خود فرد (آنقدر دقیق نیست)، در تشخیص سرطان یا بهبود بقا برای زنانی که به سرطان سینه مبتلا هستند، ثابت نشده است.
🔶️ با این حال، پزشکان بر این باورند که آشنایی زنان با سینههای خودشان اهمیت دارد تا متوجه شوند چه تغییری نرمال است و چه تغییراتی را باید به سرعت گزارش دهند.
🟠️ معاینه سینه برای بررسی بیشتر پستان ها به شما کمک میکند تا ظاهر و احساس طبیعی سینههای خود را بشناسید. اگر متوجه تغییری در سینههای خود شدید که غیرطبیعی به نظر میرسد یا متوجه شدید که یک سینه شما نسبت به دیگری متفاوت است، بهتر است هرچه سریعتر به پزشک یا ماما برای بررسی بیشتر گزارش دهید.
🟠️ بسیاری از شرایط میتوانند باعث ایجاد تغییراتی در سینه شوند، از جمله سرطان سینه.
🟠️ همانطور که قبلا گفتیم؛ اگرچه روش معاینه سینه توسط خود فرد همیشه راهی مطمئن برای تشخیص سرطان سینه نیست، تعداد قابل توجهی از زنان گزارش میدهند که نشانه سرطان سینه دارند یا توده جدیدی در سینه دارند که خودشان آن را حس می کنند، در صورتی که اینگونه نیست.
🟠️ به همین دلیل، پزشکان توصیه میکنند با بافت طبیعی سینههای خود آشنا باشید و در صورت بروز مشکل با یک فرد متخصص ارتباط بگیرید تا ایشان چکاپ های لازم را انجام دهند و در ادامه ماموگرافی یا سونوگرافی انجام شود.
✴️ با اینکه خودآزمایی برای بررسی روشی ایمن برای آشنایی با ظاهر و احساس طبیعی سینههایتان است، اما محدودیتها و ریسکهایی هم دارد، از جمله:
✴️ اضطراب ناشی از پیدا کردن توده: اکثر تغییرات یا تودههایی که زنان در سینههای خود پیدا میکنند، سرطانی نیستند. با این حال، پیدا کردن موردی مشکوک در سینه میتواند باعث اضطراب شما شود. در عین حال امکان دارد تا زمانی که بتوانید با پزشک ارتباط بگیرید، چند روز نگرانی را تحمل کنید.
✴️ مشکل معاینه سینه توسط خود فرد: معاینه سینه توسط خود فرد دقیق نبوده و جایگزینی برای معاینه سینه توسط پزشک (معاینه بالینی سینه) یا ماموگرافی غربالگری نیست. هرچند که آشنایی با ظاهر و احساس طبیعی سینههایتان میتواند مکمل غربالگری سرطان سینه باشد، اما جایگزین آن نمیشود.
برای آمادگی جهت معاینه سینه اقدامات زیر صورت می گیرد:
🔻️درخواست راهنمایی از فرد متخصص، ماما و پزشک: قبل از شروع معاینه سینه برای آگاهی از سینه، صحبت با فرد متخصص در مورد دستورالعملها و تکنیک انجام آن میتواند مفید باشد.
🔻️انتخاب زمان مناسب برای بررسی پستان ها: اگر پریود میشوید، زمانی را در طول سیکل خود انتخاب کنید که سینههایتان کمترین حساسیت را دارند. زیرا سطح هورمونهای شما در طول چرخه قاعدگی هر ماه تغییر میکند که در نتیجه باعث ایجاد تغییراتی در بافت سینه میشود. تورم سینه با شروع پریودی شروع به کاهش یافتن میکند.
🔻️پس بهترین زمان برای انجام معاینه سینه، معمولاً یک هفته پس از پایان دوره قاعدگی است.
⬅️ بازرسی اولیه سینه ها که به صورت بصری انجام می شود:
بدون لباس و بدون سوتین، جلوی آینه بایستید یا بنشینید و دستهایتان را در طرفین بدنتان قرار دهید. برای اینکه سینههایتان را به صورت بصری بررسی کنید، موارد زیر را انجام دهید:
1️⃣️ رو به جلو، مقابل آینه بایستید، دستان خود را بالا ببرید و به دنبال چروکیدگی، فرورفتگی یا تغییراتی در اندازه، شکل یا تقارن سینهها باشید.
2️⃣️ بعد از آن بررسی کنید که آیا نوک سینههایتان به داخل متمایل شدهاند یا خیر.
3️⃣️ سینههای خود را در حالی که دستانتان را روی باسن فشار دادهاید، بررسی کنید.
4️⃣️ با بلند کردن دستهایتان بالای سر و فشار دادن کف دستها به هم، سینههای خود را بررسی کنید.
5️⃣️ در ادامه سینههای خود را بلند کنید تا ببینید آیا خطوط پایین سینه متقارن هستند یا خیر.
6️⃣️ در صورت مشاهده تغییر رنگ هاله سینه، ایجاد تغییر در حجم سینه، تغییر در ارتفاع سینه ها، به پزشک مراجعه نمایید.
💡️ نکته: اگر اختلال بینایی دارید که باعث میشود بررسی بصری سینههایتان برایتان دشوار باشد، خجالت نکشید و از یک دوست مورد اعتماد یا یکی از اعضای خانواده کمک بگیرید.
همانطور که می دانید برای لمس بافت پستان و بررسی وجود یا عدم وجود توده می توانید از دستان خود، برای معاینه سینه هایتان استفاده کنید:
🔷️ الگوي گوهای شکل برای معاینه سینه توسط خود فرد
🔷️ دراز کشیدن: یک تخت یا سطح صاف دیگر را برای دراز کشیدن به پشت انتخاب کنید. هنگام دراز کشیدن، بافت سینه پخش می شود و باعث می شود نازک تر و راحت تر احساس شود.
🔷️ زیر دوش: انگشتان و سینه های خود را با صابون لیف بزنید تا انگشتان شما به راحتی روی پوستتان بلغزند.
هنگام معاینه سینههایتان، برخی نکات کلی که باید به خاطر داشته باشید عبارتند از:
برای تست از ناحیه صاف انگشتان خود استفاده کنید: از ناحیه صاف، نه از نوک، سه انگشت وسط خود برای معاینه استفاده کنید. اگر در لمس کردن با ناحیه صاف انگشتان خود مشکل دارید، از قسمت دیگری از دست خود که حساسیت بیشتری دارد، مانند کف دست یا پشت انگشتان خود استفاده کنید.
🗨️ خودآزمایی پستان نکته ای حائز اهمیت برای چک کردن بافت سینه و تشخیص اولیه بروز توده در سینه هاست. برای آموزش های لازم خودآزمایی می توانید نزد ماما یا پزشک، بروید. قبل از خودآزمایی اول با مشاهده سینه خود متوجه بافت و شکل کلی سینه خود شوید؛ تا بعد ها اگر تغییری بوجود آمد، سریع متوجه آن شوید. با اینکه خودآزمایی پستان می تواند در تشخیص اولیه توده کمک کننده باشد، اما هیچگاه جایگزینی برای معاینه و بررسی پزشک محسوب نخواهد شد.
برگرفته از: mayoclinic.org