از کجا بفهمم باردارم؟ ریزترین علائم بارداری در هفته اول چیست؟ چه زمانی می توان مطمئن شد که فرد صد در صد باردار است؟
حتما اسم بارداری ناخواسته را از زبان خیلی از اطرافیانتان شنیده اید! بسیاری از خانم ها مدت ها از بارداری خودشان اطلاعی ندارند و خب به طبع این ندانستن موجب رعایت نکردن برخی نکات مهم در دوران بارداری خواهد شد و به دنبال آن ممکن است سلامت مادر یا جنین را تحت تاثیر قرار دهد.
مادری که باردار است باید تغذیه مناسب را شروع کند، نزد متخصص مامایی یا پزشک متخصص برود، آزمایش های مربوط به بارداری را بدهد، همچنین باید از فعالیت های سنگین بپرهیزد و خیلی نکات دیگر را رعایت کند. یک خانم باردار باید به تغذیه خود از صفر تا صد اهمیت دهد، حتی اگر هوس آلوچه و شکلات کرد! با تمام این تفاسیر الان فکر کنید مادر اصلا از بارداری خود خبر نداشته باشد! چه پیامد هایی به همراه خواهد داشت؟
🟨️ تغییرات هورمونی در بارداری باعث عقب افتادن پریود، حالت تهوع صبحگاهی، احساس درد شکمی و سفت شدن یا حساس شدن سینه ها، خستگی و گرگرفتگی و... می شود.
🟨️ قبل از آنکه به سراغ بقیه مطلب برویم باید گفت؛ تغییرات قابل توجه هورمونی در طی بارداری رخ می دهد. این تغییرات باعث ایجاد علائم مختلفی می شود. امکان دارد تا برخی از زنان بسیاری از علائم بارداری را تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر تنها چند مورد از علائم را داشته باشند.
+ علائم اولیه بارداری عبارتند از: عقب افتادن پریود، تغییرات سینه، خستگی، تکرر ادرار و تهوع و استفراغ (صبحگاهی). با این حال، این علائم ممکن است ناشی از عوامل دیگری باشند و لزوماً به معنای بارداری شما نیستند، بنابراین اگر مشکوک به بارداری هستید، تست بارداری خانگی انجام دهید و به پزشک عمومی خود مراجعه کنید.
+ در مراحل بعدی بارداری می تواند طیف وسیعی از تغییرات در بدن شما رخ دهد، از جمله کمردرد، سردرد، گرفتگی پا یا رگ های واریسی، خارش یا سوزن سوزن شدن، یبوست، هموروئید یا سوء هاضمه، واژینیت یا ترشحات واژن، یا تغییرات خلقی یا افسردگی.
+ توجه اگر در این دوران نگرانی دارید، در صحبت با پزشک عمومی خود دریغ نکنید. اگر علائمی مانند خونریزی واژینال یا پارگی کیسه آب، درد مزمن، تب بالا، سردرد شدید یا از دست دادن بینایی را تجربه کردید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
علائم اولیه بارداری می تواند شامل موارد زیر باشد:
🔸️عقب افتادن پریود (آمنوره)
🔸️تهوع و استفراغ (که اغلب به آن ویار صبحگاهی گفته می شود، اما در هر زمانی ممکن است رخ دهد)
🔸️حساسیت و بزرگ شدن سینه ها
🔸️خستگی
🔸️تکرر ادرار نسبت به حالت معمول، به خصوص در شب
🔸️هوس کردن به برخی غذاها، بیزاری از غذاهایی که معمولاً دوست دارید و طعم ترش یا فلزی که حتی در زمان گرسنگی هم باقی می ماند (دیس گوزی)
🔸️بسیاری از علائم بارداری مانند عقب افتادن پریود، تهوع (ویار صبحگاهی) یا خستگی می توانند ناشی از استرس یا بیماری نیز باشند، بنابراین اگر فکر می کنید باردار هستید، یک تست بارداری خانگی (تست ادرار) انجام دهید یا به پزشک عمومی خود مراجعه کنید تا آزمایش ادرار، خون یا سونوگرافی انجام دهد.
⏮️ عقب افتادن پریودی
عقب افتادن پریود اغلب اولین نشانه احتمالی بارداری است. با این حال، برخی از زنان در زمان مورد انتظار پریودی خونریزی خفیفی را تجربه می کنند.
⏮️ تهوع و استفراغ
"ویار صبحگاهی" وضعیتی است که بیش از نیمی از زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم آن شامل تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها است. بسیاری از زنان باردار مبتلا به ویار صبحگاهی، فقط صبح ها این علائم را تجربه نمی کنند، بلکه در طول روز با آن ها دست و پنجه نرم می کنند.
ویار صبحگاهی معمولا از هفته چهارم تا ششم بارداری شروع می شود و ممکن است تا هفته ۱۲ برطرف شود، اگرچه گاهی اوقات این حالت می تواند برای مدت طولانی تری ادامه یابد یا در حدود هفته ۳۲ دوباره بازگردد.
⏮️ تغییرات سایز سینه
در دوران بارداری، سینه ها پرتر، متورم و حساس می شوند. این تغییرات مشابه تغییراتی است که ممکن است در چند روز قبل از پریودی خود تجربه کرده باشید. در دوران بارداری، پوست اطراف نوک سینه تیره تر می شود و رگ های سینه بیشتر نمایان می شوند.
⏮️ خستگی مفرط
- خستگی شدید در اوایل بارداری شایع است. این امر به احتمال زیاد به دلیل افزایش قابل توجه هورمون جنسی پروژسترون ایجاد می شود. پروژسترون برای حفظ بارداری و کمک به رشد جنین ضروری است، اما همچنین باعث کند شدن متابولیسم شما می شود.
- در این مرحله اولیه، سعی کنید تا جایی که می توانید بیشتر بخوابید یا استراحت کنید. سطوح انرژی شما احتمالاً تا حدود ماه چهارم بارداری، زمانی که جفت به خوبی مستقر می شود، دوباره افزایش می یابد.
- خستگی در دوران بارداری همچنین می تواند ناشی از کم خونی باشد که اغلب به دلیل کمبود آهن ایجاد می شود. خوردن غذاهای غنی از آهن برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن در دوران بارداری بسیار مهم است. درمان پزشکی کم خونی در بارداری معمولا شامل مصرف قرص آهن است. گاهی اوقات تزریق آهن (داروی آهن که به صورت قطره ای داده می شود) مورد نیاز است. این نیازمند بستری شدن در بیمارستان است اما فقط چند ساعت طول می کشد. برخی از تزریق های آهن را می توان توسط پزشک عمومی شما انجام دهد.
⏮️ تکرر ادرار
بارداری باعث افزایش سطح مایعات بدن و کارایی بیشتر کلیه ها می شود. همچنین رحم در حال بزرگ شدن روی مثانه فشار وارد می کند. در نتیجه، اکثر زنان در همان چند هفته اول بارداری، تکرر ادرار را تجربه می کنند.
⏮️ ولع غذایی
میل شدید به غذاهای خاص، به ویژه غذاهایی که انرژی و کلسیم را تامین می کنند، مانند شیر و سایر لبنیات، در دوران بارداری بسیار شایع است. همچنین ممکن است ناگهان نسبت به غذاهایی که قبلا دوست داشتید بیزاری پیدا کنید.
برخی از زنان حتی به مواد غیر غذایی مانند خاک یا کاغذ تمایل غیر معمولی پیدا می کنند. این حالت "پیکا" نامیده می شود و ممکن است نشان دهنده کمبود مواد مغذی باشد. در صورت بروز این حالت لطفا با پزشک عمومی یا ماما صحبت کنید.
⏮️ کمردرد
کمردرد در دوران بارداری می تواند بیش از 1 نفر از هر 3 زن را تحت تاثیر قرار دهد. این عامل معمولا به دلیل شل شدن رباط ها و تغییر وضعیت بدن به دلیل رشد جنین ایجاد می شود.
با پوشیدن کفش های پاشنه تخت، استفاده از صندلی های با پشتی مناسب، اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین و انجام ورزش های سبک می توانید به کاهش کمردرد در دوران بارداری کمک کنید. ورزش در آب می تواند کمردرد دوران بارداری را کاهش دهد و فیزیوتراپی و طب سوزنی نیز ممکن است مفید باشد.
سیاری از این علائم همچنین ممکن است نشان دهنده سایر شرایط باشند. در صورت تردید، به پزشک خود مراجعه کنید.
- کمردرد
- تنگی نفس
- یبوست
- هموروئید (بواسیر)
- سردرد
- سوزش معده و سوء هاضمه
- خارش پوست
- گرفتگی پا
- تغییرات خلقی (مانند گریه بدون دلیل)
- گزگز و بی حسی در دست ها
- ترشحات واژن
- واژینیت (التهاب واژن)
- رگ های واریسی و ادم پا (تورم)
خلاصه
✴️ برای تشخیص اولیه بارداری بهترین راهکار دنبال کردن علائم مربوط به آن است، با این حال احتمال خطا نیز به دلیل تست شخصی نیز وجود دارد. ممکن است فرد به علت استرس یا هیجان باردار بودن در دنبال کردن علائم خود دقت کافی، نکرده باشد. بنابراین در صورت مشاهده اولین علامت ها فورا با متخصص مراقبت های بهداشتی ارتباط بگیرید.
برگرفته از:
betterhealth.vic.gov.a
زمان ظهور علائم بارداری در خانم ها متفاوت است. برخی ممکن است یک یا دو هفته بعد از لقاح متوجه علائم شوند، برخی دیگر ممکن است تا به تاخیر افتادن زمان پریود خود علائمی نداشته باشند.
به طور کلی به تاخیر افتادن پریود در خانم ها از مهمترین علایم دوران حاملگی است.
بله. داشتن حالت تهوع یا استفراغ در طول روز بدون علت خاص، از نشانه های اولیه حاملگی است.
بله با تغییرات هورمونی که در دوران بارداری صورت می گیرد؛ ممکن است سینه ها متورم یا حساس شوند.
یکی دیگر از نشانه های بارداری در هفته های اول؛ گرفتگی یا درد زیر شکم می باشد که اگر خیلی شدید نباشد، طبیعی است. با این حال در صورت بروز درد به متخصص خود مراجعه نمایید.