لطفا صبر کنید

فرحناز زمانی بروجنی

کارشناس بیماری های زنان، مامائی و سلامت جنسی

 

دلایل مهم پریود نامنظم

10 مورد از دلایل پریود نا منظم
اگر دقت کرده باشید زندگی ما خانم ها هم خیلی چالشی هستش!
فرض کنید جدا از این همه سختی هایی که در زندگی و جامعه وجود دارد، ممکن است که حتی در مسائل روتین خود نیز دچار مشکل بشویم و همون مسئله هم باعث مختل شدن زندگی و ناراحتی در ما بشه!
لابد از خودتان می پرسید، چه مسئله ای؟!
خب یکی از مسائل روتین و طبیعی که برای هر خانمی در هر ماه اتفاق می افتد، قاعدگی یا همان پریود است. اما گاها همین چرخه قاعدگی بنا به دلایل مختلف ممکن است دچار اختلال شود (اختلالات قاعدگی) و سیکل قاعدگی فرد به تاخیر بیفتد، در ادامه نیز شخص دچار علائمی از جمله بی حالی، گرگرفتگی، تغییر خلق و خو، رشد موهای زائد و... شود. بنابراین همین امر نیز تبدیل به چالش خواهد شد، اما نگران نباشید در این قسمت دلایل پریود نامنظم را با هم بررسی خواهیم کرد.

پریود نامنظم

🟣️ هنگامی می توان گفت پریود شخص نامنظم است که چرخه و تایم قاعدگی فرد در ماه جابجا شود (یعنی جلوتر یا عقبتر بیفتد). اگر تعداد روزهای بین قاعدگی قبلی و بعدی 35 روز یا 21 روز باشد، می گوییم که فرد در سیکل عادت ماهیانه خود دچار نامنظمی و اختلال شده است. بنابراین در این صورت برای بررسی بیشتر مسئله باید حتما اقدام به دریافت مشاوره آنلاین متخصص مامایی، نماید.

علت‌ پریود نامنظم 

🟣️ همانطور که می دانید عوامل مختلفی می توانند باعث اختلالات قاعدگی و پریود نامنظم شوند، از جمله این عوامل می توان عدم تعادل هورمونی، عوامل ژنتیکی، اختلالات انعقادی و بیماری های لگنی را نام برد.

مهمترین دلایل پریود نامنظم

    📌️ دیسمنوره یا دردهای قاعدگی

دیسمنوره اولیه ناشی از پروستاگلاندین ها است، مواد شبه هورمونی که در رحم تولید می شوند و باعث انقباض عضلات رحم می شوند. پروستاگلاندین ها همچنین در خونریزی شدید قاعدگی که باعث دیسمنوره می شود نقش دارند. دیسمنوره ثانویه می تواند ناشی از عوامل مختلفی در شرایط پزشکی باشد. علل شایع دیسمنوره ثانویه عبارتند از: آندومتریوز، فیبروم رحم و...

    📌️ آندومتریوز

آندومتریوز یک بیماری مزمن و اغلب پیشرونده است که زمانی ایجاد می شود که بافت پوششی رحم (آندومتر) روی سایر نواحی مانند تخمدان ها، صفاق، روده ها یا مثانه رشد کند. این بیماری اغلب باعث درد مزمن لگن می شود.

    📌️ فیبروم رحم

فیبروم ها تومورهای خوش خیم روی دیواره های رحم هستند. آنها می توانند باعث خونریزی شدید در دوران قاعدگی و درد ناشی از گرفتگی شوند.

    📌️ علل دیگر

بیماری التهابی لگن، کیست تخمدان، بارداری خارج از رحم. همچنین قرار دادن ابزار داخل رحمی (IUD) به عنوان راه پیشگیری از بارداری نیز می تواند باعث دیسمنوره ثانویه شود.

علت خونریزی شدید قاعدگی (menorrhagia)

اکنون وقت آن رسیده تا به دلایل خونریزی شدید در قاعدگی بپردازیم. دلایل بسباری برای خونریزی شدید قاعدگی وجود دارد:
🟣️ عدم تعادل هورمونی
اختلال در سطح استروژن و پروژسترون می تواند باعث خونریزی شدید شود. عدم تعادل هورمونی در زمان نخستین قاعدگی (menarche) و یائسگی شایع است.
🟣️ مشکلات تخمک گذاری
اگر تخمک گذاری اتفاق نیفتد (عدم تخمک گذاری)، بدن تولید پروژسترون را متوقف می کند که می تواند باعث خونریزی شدید شود.
🟣️ فیبروم رحم
فیبروم رحم یکی از دلایل بسیار شایع خونریزی شدید و طولانی مدت است.
🟣️ پولیپ رحم
پولیپ های رحم (تومورهای خوش خیم کوچک) و سایر مشکلات ساختاری یا سایر ناهنجاری ها در حفره رحم ممکن است باعث خونریزی شوند.
🟣️ آندومتریوز و آدنومیوز
آندومتریوز، وضعیتی که در آن سلول‌های پوششی رحم در خارج از رحم در نواحی دیگر مانند تخمدان‌ها رشد می‌کنند، می‌تواند باعث خونریزی شدید شود. آدنومیوز، یک بیماری مرتبط که در آن بافت آندومتر در لایه‌های عضلانی رحم رشد می‌کند، نیز می‌تواند باعث خونریزی شدید و درد قاعدگی شود.

🟣️ داروها و روش های پیشگیری از بارداری
برخی داروها، از جمله داروهای ضد انعقاد و ضد التهاب، می توانند باعث خونریزی شدید شوند. مشکلات مربوط به برخی از روش های کنترل بارداری، مانند قرص های ضد بارداری یا ابزار داخل رحمی (IUD) می تواند باعث خونریزی شود.
🟣️ اختلالات انعقادی
اختلالات انعقادی که باعث کاهش لخته شدن خون می شوند می توانند باعث خونریزی شدید قاعدگی شوند. اکثر این اختلالات زمینه ژنتیکی دارند. بیماری ون ویلبراند شایع ترین این اختلالات خونریزی دهنده است.
🟣️ سرطان
به ندرت، سرطان رحم، تخمدان و دهانه رحم می تواند باعث خونریزی شدید شود.
🟣️ عفونت 
عفونت رحم یا دهانه رحم می تواند باعث خونریزی شود.
🟣️ بارداری یا سقط جنین
لکه بینی در 20 هفته اول بارداری بسیار شایع است. همچنین ممکن است خونریزی شدیدتری رخ دهد. خونریزی شدید در سه ماهه اول ممکن است نشانه سقط جنین یا بارداری خارج از رحم باشد، اما همچنین ممکن است به دلیل علل کم خطرتر باشد که به زن یا نوزادش آسیبی نمی رساند.
🟣️ سایر شرایط پزشکی
لوپوس اریتماتوز سیستمیک، دیابت، بیماری التهابی لگن، سیروز و اختلالات تیروئیدی می توانند باعث خونریزی شدید شوند.
+ برداشتن فیبروم در صورتی که باعث درد، خونریزی شدید یا رشد سریع نشود، ضروری نیست.

علت مهم بروز اختلالات قاعدگی

کاهش هورمون های زنانه و در برخی مواقع تغییر در میزان آن ها باعث ایجاد ناراحتی و اختلال در نظم قاعدگی خواهد شد. از مواردی که سبب ایجاد تغییر در سطح هورمون های زنانه شود، می توان موارد زیر را نام برد.
🔸️تمرینات ورزشی: آمینوره یا الیگومنوره مرتبط با فعالیت بدنی شدید ممکن است با استرس و کاهش وزن مرتبط باشد. سندرومی به نام «تریاد ورزشکار زن» زنانی که ورزش حرفه ای با شدت بالا به همراه مصرف تستوسترون انجام می دهند، با تغییرات هورمونی رو به رو خواهند شد. 
🔸️استرس: استرس جسمی و روحی ممکن است مانع از آزاد شدن هورمون لوتئینه کننده شده و باعث آمینوره موقت شود.
🔸️سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS): وضعیتی است که در آن تخمدان ها مقادیر زیادی آندروژن (هورمون های مردانه) به ویژه تستوسترون تولید می کنند. آمینوره یا الیگومنوره در زنانی که PCOS دارند، (بسیار شایع) است.

🔸️افزایش سطح پرولاکتین (هیپرپرولاکتینمی): پرولاکتین هورمونی است که در غده هیپوفیز تولید می شود و رشد سینه و تولید شیر را در ارتباط با بارداری تحریک می کند. سطوح بالای پرولاکتین (هیپرپرولاکتینمی) در زنانی که باردار یا شیرده نیستند می تواند باعث کاهش هورمون های گنادوتروپین و مهار تخمک گذاری و در نتیجه ایجاد آمینوره شود.
🔸️نارسایی زودرس تخمدان (POF): POF کاهش زودرس فولیکول ها قبل از 40 سالگی است. در اکثر موارد منجر به یائسگی زودرس می شود. POF یک علت مهم ناباروری است.
🔸️مشکلات ساختاری رحم: در برخی موارد، مشکلات ساختاری یا ایجاد بافت همسان (scarring) در رحم ممکن است مانع از خونریزی قاعدگی شود. ناهنجاری های مادرزادی دستگاه تناسلی نیز می تواند باعث آمینوره اولیه شود.
🔸️سایر شرایط پزشکی: صرع، مشکلات تیروئید، سندرم متابولیک و بیماری کوشینگ با آمینوره مرتبط هستند.

کلام آخر 

+ در صورتی که تخمدان ها آندروژن (هورمون هایی مانند تستوسترون) بیش از حد تولید کنند، ممکن است در زنان ویژگی های مردانه ایجاد شود. این عدم تعادل تخمدانی می تواند ناشی از تومورهای تخمدان یا غدد فوق کلیوی یا بیماری تخمدان پلی کیستیک باشد. علائم مردانه شدن (Virilization) ممکن است شامل رشد بیش از حد موهای بدن و صورت، آمینوره (قطع شدن قاعدگی) و تغییرات در فرم بدن باشد. 
+ بنابراین اگر دچار اختلال در چرخه قاعدگی خود هستید؛ این عامل می تواند نشان از عوامل مختلفی در بدن باشد. همچنین می توانید از طریق دریافت مشاوره آنلاین مامایی، علائم اولیه خود را با ایشان درمیان بگذارید.

    🔰️ آیا استرس موجب بروز اختلال در چرخه قاعدگی می شود؟

بله. استرس بیش از حد علاوه بر نتایج ناخوشایندی که به همراه دارد؛ باعث برهم خوردن نظم قاعدگی در خانم ها می شود.

    🔰️ علت زود پریود شدن دختر چیست؟

زودتر اتفاق افتادن پریود به عوامل مختلفی مثل؛ فعالیت بدنی شدید، مصرف قرص های هورمونی و… بستگی دارد. برای بررسی علت دقیق آن باید به متخصص مربوطه مراجعه کنید.

    🔰️ دیر شدن عادت ماهیانه تا چند روز طبیعی است؟

عوامل مختلفی در به تاخیر افتادن پریود موثر هستند؛ اما به طور معمول 7 تا 10 روز تاخیر می تواند طبیعی باشد.

    🔰️ آیا مصرف ویتامین و ورزش می تواند اختلال در چرخه قاعدگی را برطرف کند؟

اول از همه باید علت بی نظمی مشخص شود تا پزشک بتواند اقدامات لازم را انجام دهد. اما در کنار درمان های دارویی و دیگر درمان ها می توانید از ورزش کردن نیز بهره برید.

    🔰️ آیا قاعدگی نامنظم خطرناک است؟

اگر علت قاعدگی نامنظم اندومتریوز، فیبروم و… باشد بهتر است سریعتر مورد بررسی قرار بگیرد. خطرناک بودن و یا عادی بودن آن به علت بی نظمی قاعدگی بستگی دارد.

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com