لطفا صبر کنید

فرحناز زمانی بروجنی

کارشناس بیماری های زنان، مامائی و سلامت جنسی

 

آیا تخمدان پلی کیستیک خطرناک است؟

با گسترش زندگی شهرنشینی، افزایش دغدغه ها و به طبع بالا رفتن استرس در زندگی، اکنون شاهد افزایش سندرم تخمدان پلی کیستیک در خانم ها هستیم. آیا درمان قطعی تخمدان پلی کیستیک میسر و امکان پذیر است؟
تخمدان پلی کیستیک با بر هم زدن تولید هورمون های زنانه سبب بروز پریود نامنظم و بی نظمی در چرخه قاعدگی خانم ها می شود. همه ما میدانیم مسلما این عامل می تواند مسائل ناخوشایندی به همراه داشته باشد؛ از جمله به تعویق افتادن پریود، پریود نشدن، زیاد شدن موهای زائد بدن و… 
برای درمان تخمدان پلی کیستیک شاید قرص های هورمونی به کار بروند، اما راه حل بهتری نیز وجود دارد که در ادامه مقاله به آن پرداختیم.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

🟦️ سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS یکی از شایع ترین اختلالات هورمونی در خانم ها است که زنان را در سن باروری تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری حدود 8 تا 13 درصد از زنان را تحت تاثیر قرار می دهد و تا 70 درصد از موارد آن تشخیص داده نمی شود. بنابراین اگر علائمی همچون افزایش رشد موهای زائد یا بروز خونریزی های شدید و دردناک در پریود، عدم پریود شدن و… را داشتید حتما می توانید از ویزیت آنلاین با متخصص مامایی استفاده کنید.

علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک

🔶️ علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. البته در نظر داشته باشید که علائم امکان دارد به مرور زمان تغییر کنند و اغلب بدون دلیل مشخصی ظاهر شوند.
علائم احتمالی عبارتند از:
- قاعدگی های سنگین، طولانی، نامنظم، غیرقابل پیش بینی یا بدون خونریزی
- عدم اتفاق افتادن پریود ماهانه
- ناباروری
- آکنه یا پوست چرب
- موی زائد روی صورت یا بدن
- ریزش مو با الگوی مردانه یا کم پشتی مو
- افزایش وزن، به خصوص در ناحیه شکم

🔷️ افراد مبتلا به PCOS بیشتر در معرض ابتلا به سایر مشکلات سلامتی از جمله موارد زیر هستند:
- دیابت نوع ۲
- فشار خون بالا (هایپرتنشن)
- کلسترول بالا
- بیماری قلبی
- سرطان آندومتر (سرطان پوشش داخلی رحم)
- این اختلال همچنین می تواند باعث اضطراب، افسردگی و تصویر بدنی منفی شود. 
+ برخی از علائم مانند ناباروری، چاقی و رشد موهای زائد می تواند منجر به ایجاد ناراحتی در فرد شود. این موضوع می تواند بر سایر حوزه های زندگی مانند خانواده، روابط، کار و مشارکت در جامعه تاثیر بگذارد.

تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک

🔰️ سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ممکن است کاملا در فرد بی علامت باشد و در دراز مدت علائم خود را در فرد نمایان کند؛ اما با روش های مختلف از جمله چک کردن هورمون های تستوسترون و یا هورمون های زنانه مثل استروژن و... قابل تشخیص است. بنابراین تنبلی تخمدان یا همان سندرم تخمدان پلی کیستیک با وجود حداقل دو مورد از موارد زیر در فرد، تشخیص داده می شود:

    🔰️ علائم بالینی

علائم بالینی یا نشانه‌های سطوح بالای آندروژن (موهای زائد صورت یا بدن، ریزش موی سر، آکنه یا سطح خونی بالای تستوسترون) – به شرطی که سایر دلایل احتمالی این موارد رد شده باشد.

    🔰️ قاعدگی های نامنظم

قاعدگی های نامنظم یا بدون خونریزی – به شرطی که سایر دلایل احتمالی این موارد رد شده باشد.

    🔰️ سونوگرافی

تخمدان های پلی کیستیک در سونوگرافی قابل تشخیص هستند.

    🩸️آزمایش خون

از آزمایش خون می توان برای شناسایی تغییرات خاص در سطح هورمون ها استفاده کرد، اگرچه این تغییرات در همه افراد مبتلا به PCOS یکسان نیست. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است سطوح بالاتری از موارد زیر را داشته باشند:
- تستوسترون (هورمون آندروژن تخمدانی که بر رشد مو تاثیر می گذارد)
- استروژن (هورمون تخمدانی که باعث رشد پوشش داخلی رحم (آندومتر) می شود)
- هورمون لوتئینه کننده (LH، هورمونی از غده هیپوفیز که بر تولید هورمون توسط تخمدان ها تاثیر می گذارد و برای تخمک گذاری طبیعی مهم است)
- انسولین (هورمونی که عمدتا در استفاده از انرژی غذا نقش دارد)
- هورمون آنتی مولرین (AMH) که سطح باروری تخمدان ها را اندازه گیری می کند

    🔰️ نکته

بی‌نظمی در قاعدگی و تخمک گذاری می‌تواند بخشی طبیعی از بلوغ یا یائسگی باشد.
احتمال ارثی بودن تخمدان پلی کیستیک وجود دارد.
زنانی که سابقه خانوادگی PCOS یا دیابت نوع ۲ دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به PCOS هستند.
علاوه بر این، تصویر سونوگرافی همیشه واضح نیست و ممکن است برخی از زنان مبتلا به PCOS سونوگرافی ای داشته باشند که نشان دهنده تخمدان های پلی کیستیک نباشد.

درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک

◽️PCOS یا سندرم تخمدان پلی کیستیک درمان قطعی ندارد، اما با برخی از درمان های موجود می توان علائم آن را بهبود بخشید.
◽️افرادی که پریودهای نامنظم، مشکلات بارداری یا آکنه و رشد موی زائد شدیدی را تجربه می کنند، باید برای دریافت دارو با متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنند.
◽️اما خبر خوب آن است برخی از علائم PCOS را می توان از طریق تغییر سبک زندگی کاهش داد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش کافی می تواند به کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.
◽️داروهای ضد بارداری (قرص های ضد بارداری) می توانند به تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش علائم کمک کنند. داروهای دیگر می توانند آکنه یا موهای زائد ناشی از PCOS را کاهش دهند.
◽️اگر به علت داشتن تخمدان های پلی کیستیک باردار نمی شوید؛ درمان موثر ناباروری ناشی از PCOS شامل تغییرات سبک زندگی، داروها یا جراحی برای تحریک تخمک گذاری منظم است. لقاح مصنوعی (IVF) قابل استفاده است اما خطرات خاص خود را دارد.

تغییرات سبک زندگی در درمان تخمدان پلی کیستیک

+ در زنان دارای اضافه وزن، علائم و خطرات مشکلات ناشی از PCOS را می توان با کاهش وزن به میزان قابل توجهی بهبود بخشید.
+ کاهش وزن تنها 5 درصد می تواند منجر به بهبود قابل توجهی در PCOS شود.
+ شما می توانید با محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) که معیاری از وزن شما نسبت به قدتان است، دریابید که آیا وزن سالمی دارید یا خیر.
+ توجه کنید که BMI طبیعی بین 18.5 تا 24.9 است. شما می توانید با ورزش منظم و داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل وزن کم کنید.
+ رژیم غذاییتان باید شامل مقادیر زیادی میوه و سبزیجات (حداقل 5 وعده در روز)، غذاهای کامل (مانند نان گندم کامل، غلات کامل و برنج قهوه ای)، گوشت بدون چربی، ماهی و مرغ باشد.

+ به علاوه متخصص شما ممکن است در صورت نیاز به توصیه های غذایی خاص، شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد.
+ علاوه بر تغییر لایف استایل و انجام ورزش منظم، مصرف دارو نیز می تواند به منظم تر شدن پریود های ماهانه منجر شود.

    ✴️ در آخر

در حال حاضر سندرم تخمدان پلی کیستیک درمان قطعی ندارد؛ اما از موثرترین روش های مقابله با علائم آن می توان به تغییر سبک زندگی اشاره نمود. علاوه بر درمان های دارویی، ورزش منظم و رعایت رژیم غذایی مفید نتایج خوب چشمگیری به همراه دارد.
برگرفته از:www.who.int

1⃣درمان سریع تنبلی تخمدان چیست؟

یکی از موثرترین روش های بهبود تنبلی تخمدان تغییر سبک زندگی و ورزش منظم است

2⃣ از کجا بفهمیم تنبلی تخمدان داریم؟

یکی از مهمترین علائم تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک بروز اختلال در پریود (معمولا عقب افتادن پریود یا عدم پریود شدن)، است.

3⃣ آیا رشد موهای زائد به دلیل تنبلی تخمدان است؟

بله بیشتر شدن و رشد موهای زائد یکی از نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک است.

قرص درمان تنبلی تخمدان چیست؟

برای مصرف قرص حتما باید با متخصص مربوط دراین زمینه مشورت نمایید. اما معمولا متخصص برای اشخاصی که پریود نمی شوند، قرص های هورمونی در نظر می‌گیرد.

5⃣ آیا تنبلی تخمدان موجب نازایی می شود؟

خیر. افرادی هستند که با وجود تنبلی تخمدان باردار شده اند، کافیست از ابتدا زیر نظر متخصص باش

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com