لطفا صبر کنید

فرحناز زمانی بروجنی

کارشناس بیماری های زنان، مامائی و سلامت جنسی

 

سن یائسگی زنان در ایران

خط پایان قاعدگی…
همه ی ما در زندگی به یک سری اتفاقات و رویداد ها عادت کرده ایم و روزانه و یا ماهانه منتظر رخ دادن آن هستیم. مثل حس خوب پیامک واریز پول که هر ماه و در تاریخ مشخصی منتظر آن هستیم و یا حسی ناخوشایند مانند پریود که از نزدیک شدن به موعد آن فرار می کنیم. 
توقف یک چرخه ای که هر ماه شاهد آن بودیم، قطعا سخت است. در این مقاله قصد داریم شما را با یائسگی و سن یائسگی در زنان آشنا نماییم و به شما بگوییم پایان این دوره، شروع یک زندگی عالی و بدون مشکل نیست.
علت اختلالات قاعدگی چیست؟

سن یائسگی در زنان

چرخه ی پایان عادت ماهانه (پریود) را یائسگی می گویند. اما چه زمانی می توان به طور قطع گفت که فرد دچار یائسگی شده است؟ 
🟡 مراجع ای با ۴۵ سال سن، عادت ماهانه نامنظم و تغییر در خلق و خو 
آیا می توان گفت این خانم دچار یائسگی شده است؟ 
خیر، نمی توان به طور قطع از یائسگی در این مورد صحبت کرد. زمانی می توان به طور قطع گفت فرد یائسه است که ۱۲ ماه بدون خونریزی (قاعدگی) باشد. 
ممکن است چند سال قبل از شروع یائسگی زنان با علائمی مانند؛ گرگرفتگی، تغییر در خلق و خو و بر هم خوردن تعادل عادت ماهانه روبرو شوند. "بهتر است بگوییم؛ چند سال زمان می برد تا فرد یائسگی قطعی را تجربه کند." 

سن یائسگی در سادات

یکی از فرآیندهای بیولوژیکی و طبیعی؛ یائسگی می باشد اما علائم آن می تواند خواب و زندگی شخصی را تا حدودی مختل نماید. 
برای درمان علائم یائسگی درمان های متعددی در نظر گرفته شده است که از بین آن ها می توان به تنظیم سبک زندگی و هورمون درمانی نام برد. برای دریافت درمان مناسب و به حداقل رساندن علائم این دوران بهتر است با مشاور سلامت و یا ماما در ارتباط باشید. برای دریافت مشاوره آنلاین ماما کلیک کنید. 

    اولین علامت یائسگی

اگر در آستانه ی یائسگی می باشید ممکن است علائم و نشانه های زیر را به سال های منتهی به یائسگی تجربه کنید:
⬅️ پریود های نامنظم
⬅️ گر گرفتگی
⬅️ خشکی واژن
⬅️ لرز
⬅️ تعریق های شبانه
⬅️ تغییر خلق و خو
⬅️ افزایش وزن
⬅️ نازک شدن موها و خشکی مو
⬅️ از دست رفتن استحکام و پر بودن سینه ها
این علائم می تواند در هر فردی متفاوت باشد اما بی نظمی در قاعدگی تقریبا علامتی می باشد که همه ی زنان در سال های آخر قاعدگی تجربه می کنند.

سن یائسگی در زنان ایران

یائسگی در چه سنی رخ می دهد؟
این بیشترین سوالی است که مراجعان به مطب ماما و یا متخصص زنان و زایمان می پرسند. یائسگی؛ می تواند در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی رخ دهد. اما مهم ترین مسئله ای که بر سن یائسگی زنان تاثیر می گذارد وراثت یا ژنتیک می باشد. 
برای تخمین تقریبی سن یائسگی سن یائسگی مادر و خواهر نیز مورد توجه می باشد. 

علل یائسگی

همانطور که اشاره شد؛ یائسگی یک فرآیند فیزیولوژیکی و طبیعی می باشد که همه ی زنان آن را تجربه می کنند، اما در سنین متفاوت با علائمی متمایز…
برخی از شرایط و عوامل ممکن است سبب جلو انداختن یائسگی گردد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم؛

    کاهش طبیعی هورمون های تولید مثل

در اواخر دهه ۳۰ زندگی؛ تخمدان ها استروژن و پروژسترون کمتری تولید می کنند. این هورمون ها تنظیم کننده قاعدگی می باشند و باروری فرد را کاهش می دهند. 
در دهه ۴۰ زندگی؛ افراد ممکن است تغییراتی را در قاعدگی خود مشاهده کنند. به طور مثال دوره های کوتاه تر، سنگین تر، طولانی تر و یا سبکتر را تجربه کنند. این فرآیند تا زمانی که ترشح تخمک ها به صفر برسد ادامه دارد. 

    اوفورکتومی (جراحی برداشتن تخمدان ها)

همانطور که اشاره شد؛ تخمدان ها به تولید هورمون های مهم و اساسی زنان مانند استروژن و پروژسترون می پردازند و به تنظیم چرخه قاعدگی کمک می کنند. برداشتن تخمدان ها یائسگی را برای زنان به همراه دارد و چرخه ی قاعدگی متوقف می شود. تغییرات هورمونی بعد از جراحی برداشتن تخمدان ها به طور ناگهانی رخ می دهد. 
در جراحی برداشتن رحم؛ فرد یائسه می شود اما علائم یائسگی را به شدت علائم بعد از جراحی برداشتن تخمدان ها تجربه نمی کند. زیرا در جراحی برداشتن رحم (هیسترکتومی) تخمدان ها هنوز می توانند تخمک آزاد کنند. 

    شیمی درمانی و پرتودرمانی

درمان های سرطان می تواند یائسگی و یا علائم آن را برای فرد به همراه داشته باشد. اما توقف قاعدگی و عدم باروری همیشه دائمی نیست و می توان اقدامات لازم جهت کنترل بارداری را در پیش گرفت.
پرتودرمانی زمانی می تواند سبب یائسگی و مشکلات تخمدانی شود که پرتو به سمت تخمدان ها هدایت گردد.

مشاوره آنلاین یائسگی

اگر به دهه ۴۰ زندگی خود وارد شده اید به شما توصیه می کنیم با یک مشاور سلامت (ماما) به طور مستقیم در ارتباط باشید و به بررسی شرایط و علائم خود بپردازید. 
اما در اولین ویزیت خود چه سوال هایی باید از مشاور سلامت پرسیده شود؟
بهتر است علائم خود را یادداشت کنید و فهرستی از داروهایی که استفاده می کنید را با خود به همراه داشته باشید. ماما بعد از بررسی علائم شما و بررسی شرح حال شما درمان های مناسب را در پیش می گیرد تا علائم شما را کنترل کند. 

درمان یائسگی

یائسگی یک فرایند طبیعی در زنان می باشد که همه ی زنان دیر یا زود آن را تجربه می کنند و بیشترین سوالی که می پرسند این است که آیا می شود یائسگی را به تاخیر انداخت و یا یائسگی را درمان کرد؟
درمان و یا پیشگیری برای یائسگی وجود ندارد اما با روش های درمانی می توان به تسکین و مدیریت  علائم و نشانه ها پرداخت. 
هورمون درمانی یکی از درمان هایی می باشد که برای تسکین و بهبود علائم گرگرفتگی در پیش گرفته می شود. 

جدیدترین درمان یائسگی زودرس

آیا ممکن است فردی اصلا یائسگی را پشت سر نگذارد؟
خیر…
روش های درمانی یائسگی بیشتر برای تامین هورمون های مورد نیاز بدن تا رسیدن به سن یائسگی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از متداول ترین روش درمانی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد هورمون درمانی می باشد. 
ممکن است شما گزینه ی مناسبی برای این نوع درمان نباشید، به همین خاطر توصیه می شود با مشاور سلامت خود برای کنترل مدیریت در ارتباط باشید. 

    + اولین علامت یائسگی در زنان چیست؟

از بارزترین نشانه های آن می توان به؛ بی قراری، اختلال در پریود، گرگرفتگی، داشتن نوسانات خلقی و... اشاره کرد.

    + شایعترین سن یائسگی چه سنی است؟

یائسگی معمولا در سن ۴۸ تا ۵۲ سالگی رخ می‌دهد. اما در افراد مختلف می‌تواند بسیار متفاوت باشد و حتی زودتر اتفاق بیفتد.

    + آیا خشکی واژن در طی یائسگی بوجود می‌آید؟

خشکی واژن به علت کاهش تولید هورمون استروژن و... در یائسگی رخ می دهد.

    آیا می توان یائسگی را عقب انداخت؟

بله تحقیقات نشان داده است که رژیم مناسب مثل خوردن میوه و سبزیجات، ورزش، مصرف قرص های ضد بارداری و... سبب عقب تر انداختن یائسگی می شود.

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com